Ana içeriğe atla

Mega Fabrikalar Yapılış Hakkında Yorumlar

   Teknoloji geliştikçe insanoğlu yapabilecek her şeyi denemeye ve onları tasarlamaya çalışıyor. Bu tasarlamalar araba sektöründe de baya baya rağbet görüyor. Tahmin edebileceğiniz gibi araba sektörü bilindik diğer sektörlerden çok farklıdır. Çünkü dünya çapında kendi aralarında yapılan onca rekabet gerçekten çok farklı bir hal almaya başladı. Her neyse biz teknolojinin geliştiği kısımla ilgilenelim.

   Her geçen gün bilim ve mühendislikte ileri giden araba firmaları, bu bilgi ve bilgi birikimlerini kendi amaçları üzerinde kar amacı elde etmek için sıra dışı kimsenin tasarlamadığı arabalar ve değişik özellikleri bulmaya bunları arabalara uyarlamaya çalışıyorlar. Çok büyük araba markaların fabrikalarını görmeniz gerek. Gerçekten MEGA Fabrikalar terimini birebir bir karşılıyor. Her üretim tesisi farklı onlarla ilgilenen farklı müdürler, onların projelerini tamamlayan veya fikir sunan deha mühendisler, onları şuan ki araba şekline getirmek için emek harcayan farklı farklı ustalar. En basit örneği size Lamborghini markasından örnek vereceğim. Lamborghini Aventador'u tasarlarken mühendislerinin aldığı kararla arabayı karbon fiber ile yapacaklardı. Bu arabanın daha hafif olmasını sağlayacaktı ve aynı zamanda sağlam olacaktı. Mühendisler bu projeyi tasarladıktan sonra gerekli olan karbon fiberleri üretmesi gerecekti. Yalnız karbon fiber üretecek ne fabrika ne makine ne de bu konuyla bilgili ustaları vardı. Sırf Aventador'u tasarlamak için Lamborghini fabrikası yakınlarında karbon fiber fabrikası açtılar. Düşünün artık siz durumum şehvetini! Bu kadar güce paraya sahip olan insanlar sırf dünyanın en harika arabasını yapmak için milyon dolarlar yatırıyor. Tabi bu yatırdığı para çöpe gitmiyor. Ama sonuç itibari ile insanı düşündürüyor. Akıllarda soru işareti bırakıyor. Demek istediğim mesela sen kardeşim böyle bir proje tasarlandı. Mühendisler artık bu konuyla kimler ilgileniyorsa böyle bir arabanın yapılabileceğini teyit etti. Size milyon dolarlık yatırımdan bahsediyorlar. Her iki ihtimal var. Ya araba tasarlanıp servetine servet katacaksın ya da milyon dolarlar boşa gidecek. Açtığın karbon fiber fabrikasını da kapatması cabası diyebiliriz. Her neyse fazla düşünmek istemiyorum. Tabi ki bilim ve teknolojinin gelişmesi insanlık yararına ama şimdi teknolojiyi düzgün kullanmak önemli. Yaptığınız onca emeğin insanlara veya doğaya zararı olacaksa ben ne yapayım öyle teknolojiyi öyle arabayı.

   Demek istediğim şudur ki dostlar sonumuz ne olur bilemem. Ama iyiye gidiyoruz bir yönden ama kötüye! Siz ne düşünüyorsunuz? Onu da bilemem. Benim düşüncem insana doğaya yararı olduktan sonra problem yok. Ama ki birileri milyon dolarlar üstüne milyar dolar katmak isteyip de bize ait olan emanetlere zarar verirse iş değişir. O artık onlara kalmış diyelim.

Yorumlar