Ana içeriğe atla

3.0 2.0 Motor Fazla Yakar mı? Karşılaştırma

   Kafalarda oluşan soru işaretleri? Torku düşük araç az yakar mantığı doğru mu? 3.0 motor 2.0 motor fazla yakar mı? Herkesin kafasında olan soru işaretlerinden bazıları... Evet düşündüğümüz de genel olarak araba kullananların verdiği tepki "2.0-3.0 motor fazla yakar" şeklinde olmaktadır. Bu yazımda size elimden geldiğince bu konuyu aydınlatmaya çalışacağım.
   Düşündüğümüz üzere büyük motor büyük yakar şeklinde ki mantık hem doğru hem yanlıştır. Şimdi nasıl oluyor o? Şeklinde sorular duyar gibiyim. Hemen yanıtlayayım. 1.3 motora sahip araç ortalama şehir içinde 15 kuruş ile 25 kuruş arasında yakmaktadır. 2.0 motora sahip araç ise şehir içinde 25 kuruş ile 35 kuruş arası yakmaktadır. Evet burada ki yanlış payı göremedim ben? Şöyle anlatayım. Şehir içerisinde kullanılan 2.0 motorlu bir araç eğer aşırı derece de trafiğe yakalandıysa, sürekli dur-kalk yaparsa 30 kuruş çok rahat yakar. Konu uzun yolda değişiyor. Uzun yoldan kastım sürekli durma ihtiyacı olmayan yol. Mesela kasabadan ilçeye inmek gibi ya da düzgün yola sahip bir köy evinde oturuyorsanız bu durum oldukça sizin yararınızadır. Sonuç olarak 1.3 motor ile 1.6 motor arası araçlar uzun yolda 2.0 3.0 motora sahip araçtan daha fazla yakar diyebiliriz. Çünkü motoru yüksek olan araç bastıkça rahatlıyor şeklinde açıklamak çok da abes olmaz herhalde. Motorun torku yüksek olduğu için ne kadar çok hızla giderseniz o kadar az yakar. 1.3-1.6 motora sahip olan araçlar ise 100-130 km geçtiği zaman normal yaktığında daha fazla yakar. Demek istediğim yüksek motorlu araçlardan bu kadar çekinilmesine gerek yok 3.0 motora sahip bir araç şehir içinde 35 kuruş yakar, şehir içerisinde 1.3 motora sahip olan araçta 20 kuruş yakar. Sürekli uzun yola çıkıyorsanız bana sorarsanız torku yüksek araç her zaman daha iyidir. Hem güç olarak hem hız olarak hem yakıt olarak.
   Sonuç olarak alacağınız aracı seçerken bu gibi hususlara da dikkat etmek lazım. Aşırı  hızlı kullanın şeklinde bir sonuç çıkmasın ortaya sadece motoru yüksek olan aracın uzun yolda verdiği rahatlığı keyfi yaşayın diye anlattım bunları... Umarım kafanızda ki soru işaretlerini azıcık cevap vermişimdir.

Yorumlar